Duizend leerlingen maken straten, grachten en de Linge in Tiel in één dag schoon


TIEL – De gemeente Tiel in één dag vrijmaken van zwerfafval op straat, in de uiterwaarden, in de grachten en in de Linge. Te voet, in kano’s en op supboards verspreidden zo’n duizend leerlingen en begeleiders van ongeveer vijftien scholen zich vrijdag over de gemeente. YouTuber Milan Knol kwam de leerlingen aanmoedigen.

Michel Broekhuizen 08-10-21, 18:55 Laatste update: 08-10-21, 22:08

Het schoolplein van basisschool de Molenwerf, waar door burgemeester Hans Beenakker en wethouder Frank Groen het startsein wordt gegeven voor de actie ‘Tiel in 1 dag schoon’, stroomt al snel vol op deze mistige vrijdagochtend. Kinderen van groep 5 tot en met 8 van de Molenwerf en de Johannesschool verspreiden zich in gekleurde hesjes over het plein.

Tien miljoen peuken
Als daar ineens de bekende vlogger Knol opduikt, haast iedereen zich naar het podium. Hij komt de leerlingen aanmoedigen en blijkt vooral bij de jongste groepen populair.

,,Gaan jullie weleens naar de McDonald’s? Wist je dat een weggegooide beker wel een halfjaar kan blijven liggen? Ik denk dat jullie ook veel van die vieze sigarettenpeuken tegenkomen. Wisten jullie dat er vorig jaar tien miljoen kilo aan filtertjes werd weggegooid? Bah, zo smerig!’’

Knol neemt uitgebreid de tijd voor talloze selfies met zijn fans, voordat ze met zijn allen ten strijde trekken.


Lol tijdens de opschoondag in Tiel. © William Hoogteyling

Wereldverbeteraars
Achter de jongere leerlingen staan zo’n negentig studenten van Yuverta, onder meer van de voormalige Helicon-opleiding uit Geldermalsen. Ze doen de boswachtersopleiding of worden natuurreisleider. Ze leren over natuurbehoud en -bescherming en doen vandaag praktijkervaring op in de uiterwaarden en op de Linge.

In eerste instantie dachten ze: Huh, afval prikken? Maar het zijn toch een beetje wereldverbeteraars, dus het was zo geregeld’’, vertelt docent Agaath Kooi.

Yuverta-student Audrey heeft er zin in: ,,Ik hou van de natuur, ook om het schoon te houden. Het zit in mij. Zo is het mij ook altijd geleerd thuis. Die educatie voor kinderen is belangrijk, ook dat ze het thuis al meekrijgen.’’
 

Ik vind het goed dat kinderen leren wat afval is en dat het slecht is om het weg te gooien.


Ook Max van de Johannesschool heeft er geen moeite mee om vandaag met een zak en een grijper de straat op te gaan. ,,Ik vind het goed dat kinderen leren wat afval is en dat het slecht is om het weg te gooien. We rapen al regelmatig met de klas buiten troep op.’’



Lol tijdens de opschoondag in Tiel. © William Hoogteyling

Rubbiz-app

Bij Stichting Duurzaam Rivierenland kwam drie dagen voor de zomervakantie een mail binnen van de Rubbiz Foundation, die de actie met onder meer Rijkswaterstaat in het leven heeft geroepen.

De stichting haakte snel aan, en werd daarmee de eerste gemeente die gaat proberen om een hele stad in één dag schoon te krijgen, aldus Gera van der Leun van Duurzaam Rivierenland. Ze schreef de Tielse scholen aan, die worden geholpen met een speciale Rubbiz-app.
 

In de app kun je exact zien welke school waar aan de slag gaat, inclusief ranglijsten.


Kor van der Bij

,,In de app kun je exact zien welke school waar aan de slag gaat, inclusief ranglijsten. Een ‘voor’-en ‘na’-foto van een plaats waar het afval is opgeruimd, levert via de app 11 cent op. Zo kan een school voor een zelfgekozen goed doel sparen’’, vertelt Kor van der Bij van Rubbiz, die verantwoordelijk is voor de techniek.

Het lijkt misschien dweilen met de kraan open, maar de actie is op voorhand geslaagd, vinden de initiatiefnemers. Van der Bij: ,,Is het ergens schoon, dan gooi je iets op die plek minder snel weg. En ook al wordt er morgen weer troep weggegooid, de kinderen zijn vandaag weer een stuk bewuster gemaakt.’’

Van der Leun is het daarmee eens. ,,Het gaat ook om bewustzijn en wat afval in de natuur doet. De groepen 5 tot en met 8 zijn daar heel ontvankelijk voor.’’
Cookie instellingen